Rami Virtanen

Kimppakämpät ja arvokas ikääntyminen

  • Kimppakämpät ja arvokas ikääntyminen

Olen monesti miettinyt, että miten ikääntyvää Suomea ja sen ikääntyviä tulisi hoitaa. Kannatan perusajatusta, että ikääntyvä saisi viettää eläkevuosiaan mahdollisimman pitkään kotona, mutta se on tuonut mukanaan inhimillisiä ongelmia.

Ikääntyneiden yksinäisyydelle on monia syitä. Puolison menehtyminen, ystäväpiirin luonnollinen kapeneminen tai lähiomaisten muutto työnperässä muualle maahan. Vanhusten yksinäisyys aiheuttaa ylimääräisiä terveyskuluja, mielenterveysongelmia, masennusta ja jopa kasvavaa päihderiippuvuutta ja itsetuhoisuutta.

Sosiaalisten kontaktien ja ihmisläheisyyden kaipuu ei pääty vanhuuteen. Valitettavasti olemme monien vanhuksien kohdalla tilanteessa, jossa heidän ainoa sosiaalinen kontaktinsa tai ihmiskosketus voi olla kotipalvelun ruokalähetti tai hoitaja.

Luin ilahtuneena tanskalaisesta mallista nimeltä gruppboende, eli vanhusten kimppakämpistä. Kyseessä on kaupungin tai valtion omistamia asuntoja, joita on muokattu vanhuksille sopivammaksi. Kimppakämpässä vanhukset asuvat vuokralla ja heistä jokaisella on tilansa. Mutta tärkeintä on, että tällä tyylillä vanhukset saisivat sosiaalisia kontakteja, sekä toisistaan turvaa. Myös laajemmat yhteisötalot, jossa asuisi useampia vanhuksia olisi hyvä malli. Yhteisötaloissa ikääntyvät saisivat sosiaalisia kontakteja ja asuminen olisi kodinomaista, nykyisen laitosasumisen vastakohtana. Kaupunkien ja kuntien tulisi sopivien julkisessa omistuksessa olevien asuntojen vapautuessa tehdä kokeiluja tämän mallin eteen.

Uskon tämän olevan tulevaisuuden ratkaisu, se inhimillinen toimintamuoto, jolla tartutaan ikääntyneiden yksinäisyyteen. Samalla helpotetaan kotihoidon suurta taakkaa ja kiirettä, kun useampi ikääntyvä on saman katon alla saamassa tarvitsemiaan palveluita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Opiskelijat ovat jo vuosien ajan asuneet kimpassa, eiköhän se sovi vanhuksillekin.

Toimituksen poiminnat